Kinderen en het overlijden van een huisdier

Het overlijden van een huisdier is altijd een verdrietige tijd, niet alleen voor uzelf maar ook voor uw kind. In dit artikel geven we tips om het verdriet voor uw kind te verzachten en het verlies uiteindelijk een plek te geven.

Het verdrietige nieuws

Het begint natuurlijk met het verdrietige nieuws te vertellen dat hun maatje is overleden. Wees eerlijk hierin maar pas op voor teveel details. Kinderen vinden het idee van de (dieren)hemel vaak niet eng, dus dat is een goede manier om het overlijden te benoemen. Zorg dat u duidelijk bent. Hiermee voorkomt u verwarring. Kinderen begrijpen vaak meer dan volwassenen denken.

Hoe rouwt een kind?

Kinderen rouwen anders dan volwassen, zij hebben ook een ander idee bij de “dood”. Hoe uw kind hiermee omgaat is daarom ook leeftijdsafhankelijk. Een kind van 3 tot 5 jaar snapt niet goed dat de dood een onomkeerbare gebeurtenis is en zal daar mee worstelen. Een kind van 6 jaar begrijpt al beter wat de dood betekent en dat het huisdier niet meer terug zal komen, maar ziet de dood wel als iets wat bij anderen gebeurt en vind het moeilijk dit te accepteren. Vanaf 9 jaar beseft een kind dat de dood iedereen overkomt en zal het hier bewuster mee omgaan, dit uit zich in bijvoorbeeld schuldgevoelens. Het bovenstaande is natuurlijk niet van toepassing op elk kind. Kijk vooral goed naar wat uw kind nodig heeft en steun uw kind naar behoeven in dit moeilijke proces.

Mogelijkheden bij een dierencrematorium

Als u uw huisdier zelf naar een dierencrematorium brengt wordt uw huisdier in een afscheidskamer neergelegd. Het is mogelijk om uw kind te betrekken in dit proces. Dit begint al bij u thuis. Laat uw kind bijvoorbeeld een tekening maken die bij uw huisdier neergelegd wordt of bloemetjes plukken om neer te leggen in de afscheidskamer. Iets vertrouwds van thuis maakt vaak de situatie voor een kind vaak minder eng, zo ook in de afscheidskamer. Sommige kinderen putten troost uit iets tastbaars van hun maatje, denk hierbij aan een speeltje of een plukje haar. Wij bieden ook de mogelijkheid om een pootafdruk van uw huisdier te maken, zodat u iets tastbaars mee naar huis kunt nemen.

Nieuw huisdier

Wanneer bent u klaar voor een nieuw huisdier? Dit is een moeilijke vraag en voor iedereen verschillend. Boven alles is het belangrijk dat er genoeg tijd is geweest voor het rouwproces voor u een nieuw huisdier neemt. Als uw kind direct al staat te springen om een nieuw huisdier, leg uw kind dan uit dat er nog wat tijd nodig is om afscheid te nemen voor er een nieuw huisdier in huis komt. Uiteindelijk komt de vraag óf en wanneer het tijd is voor een nieuw huisdier als de tijd rijp is vanzelf aan bod.

Mocht u meer informatie willen of u heeft een fout ontdekt? Laat het ons dan weten, wij horen graag wat u denkt.

Zonsondergang met huisdier
Wij staan voor u klaar

24u per dag en 7 dagen per week.

Het overlijden van een huisdier komt vaak onverwacht. Wij kunnen ons dan ook goed voorstellen dat u veel vragen heeft. Daarom staan wij 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u klaar. Dierencrematorium Amadeus is ook in het weekend te bereiken;