Aandachtspunten bij het overlijden van uw huisdier
Wanneer uw huisdier komt te overlijden komt er veel op u af, vooral als dit onverwacht gebeurt moet u op korte termijn belangrijke keuzes maken. In dit artikel bespreken wij vijf aandachtspunten om over na te denken, zodat u wellicht beter voorbereid bent als het moment daar is.
1. Welke opties heb ik na het overlijden van mijn huisdier?
Na het overlijden van uw huisdier heeft u drie opties:
- Uw huisdier laten cremeren;
- Uw huisdier begraven;
- Uw huisdier bij de dierenarts achterlaten.
2. Wanneer is het moment om contact op te nemen met het dierencrematorium na het overlijden van mijn huisdier?
Er zijn 2 verschillende situaties waarin uw huisdier komt te overlijden; gepland en onverwacht. Als het overlijden van uw huisdier onverwacht komt is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met het huisdierencrematorium. In de meeste gevallen gebeurt het onverwachte overlijden van uw huisdier thuis. Om te garanderen dat u het proces op uw manier kunt laten verlopen is het raadzaam om niet tot het laatste moment te wachten met het contact opnemen.
Als uw huisdier gepland overlijdt, bijvoorbeeld in de dierenartspraktijk of de dierenarts komt bij u thuis, dan is het raadzaam om nadat u de afspraak met dierenarts heeft gemaakt, contact op te nemen met het huisdierencrematorium. Op deze manier kunt u het gehele proces laten verlopen zoals u dat wilt. U kunt er namelijk voor kiezen om meteen door te rijden vanuit de dierenarts, maar u kunt ook nog een paar uur thuis afscheid nemen van uw huisdier en daarna naar het huisdierencrematorium rijden.
3. Hoelang kan ik thuis afscheid nemen van mijn overleden huisdier?
Afscheid nemen van uw huisdier is erg belangrijk, hoe u dit doet is voor iedereen verschillend. In veel gevallen komt het voor dat u in de vertrouwde omgeving van uw eigen huis, familieleden en eventuele andere huisdieren afscheid wilt nemen. Hoe lang u uw huisdier bij u kunt houden is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is de temperatuur belangrijk, hoe koeler in huis hoe beter. Afhankelijk van het seizoen is het niet raadzaam om uw huisdier langer dan een dag thuis te houden, in de zomer raden wij u aan om uw huisdier niet langer dan een paar uur thuis te houden. Daarnaast is het verstandig om iets van plastic onder uw huisdier te leggen aangezien zij na het overlijden vaak wat ontlasting kunnen laten lopen.
4. Wat wil ik eventueel bewaren van mijn huisdier of mee laten cremeren?
Bij het overlijden van uw huisdier komen er veel beslissingen en emoties op u af. Dit zorgt ervoor dat u wellicht andere keuzes maakt dan als u de tijd had gehad om er over na te denken. Denk hierbij aan wat u wilt bewaren van uw huisdier, bijvoorbeeld een plukje haar of een pootafdruk is een veel voorkomende keuze. Daarnaast wilt u wellicht ook dat uw huisdier met zijn of haar favoriete speeltje wordt gecremeerd. Dit zijn keuzes die u in hectiek misschien vergeet, dus is het zeker verstandig om hier vooraf over na te denken.
5. Wat zijn de mogelijkheden met de as van mijn huisdier?
Nadat uw huisdier is gecremeerd zijn er verschillende mogelijkheden met de as van uw huisdier, dit is ook verstandig om voorafgaand een keer over na te denken wat u wilt. Er zijn 3 mogelijkheden met de as van uw huisdier:
- Het bewaren van de as in een urn;
- Het bewaren van de as in een strooibus, dit is een tijdelijke oplossing als u nog niet weet wat u wilt met de as wilt doen. U kunt een deel van de as uitstrooien of begraven, een deel laten verwerken in een assieraad of bijvoorbeeld zelf een urn laten maken;
- De as uitstrooien, als u de as van uw huisdier niet terug wilt dan strooien wij de as voor u uit. Dit gebeurt heel respectvol door een van onze medewerkers.
Mocht u meer informatie willen of u heeft een fout ontdekt? Laat het ons dan weten, wij horen graag wat u denkt.